Viivi 22.3. viimeisillään tiineenä. Poikasia jo kovin odotellaan, että mamman olo helpottuisi. Nyt se ei jaksa paljon muuta kuin lepäillä heinäkasassa ja näppiä satunnaista heinänkortta. Kasvikset maistuvat hyvin, mutta muuten ruokahalu on heikentynyt kun poikaset painavat mahalaukkua. Ollaankin turvauduttu tukiruokintaan varmuuden vuoksi, eli suoraan suuhun ruiskulla pelletti/kauravelliä, jossa on mukana c-vitamiinia, kalkkia ja glukoosia. Mamma ottaa vellin suht hyvin, mutta liikaa sille ei voi kerralla tuputtaa. Martti on koittanut näyttää mallia, miten hyvää puuro onkaan ja tarjoutunut välillä vapaaehtoiseksi maistajaksi. :)

Kasvispuolella on syöty monipuolisesti mm. paprikaa, porkkanaa, persiljaa, vähän salaattia ja pienen parsakaalin nokareen välillä, kurkkua lähinnä makupalaksi toisinaan. Lisäksi nyt syödään kuivattuja yrttejä kuten nokkosta ja voikukkaa. Esim. nokkosen proteiini on jopa yli 30 %, mikä on tiineelle ja heikosti pellettiä maistelevalle naaraalle mainio asia.

Marsujen tiineys on usein haastavaa, koska se kestää n.72 vrk ja poikaset kehittyvät emon kohdussa valmiiksi. Niillä on syntyessään silmät auki, karvapeite ja jopa pysyvät hampaat. Ne alkavat usein maistella kiinteää ravintoa jo seuraavana päivänä tai ainakin parin päivän sisällä syntymästä.

Viivinkin masu on kasvanut hurjan suureksi ja se liikkuu vaappumalla ja takapainossa. Marsulassa on nyt kuitenkin mukavan raikasta, lämpötila + 17 C tuntuu olevan miellyttävä suurimahaisesta marsuäipästä.

Itse alan olla hermoraunio sen kanssa, mielikuvitus maalaa kaikki mahdolliset synnytysvaikeudet tiineysmyrkytyksestä poikasten puhdistamatta jättämiseen. En silti voi istua valvomassa Viiviä joka yö, mutta tsekkaan sen viimeisen kerran kahden aikaan yöllä ja seuraavan kerran 7-9 aikaan (olen nyt toki enimmäkseen kotona, koska olen sairaslomalla leikatun käden vuoksi).

Öisin marsulassa palaa paristokäyttöinen led-valo, niin että se valaisee  himmeästi Viivin häkkiä. Tämä siksi ettei pimeässä marsunaaraalta jäisi huomaamatta yksikään mahdollisesti yöllä syntyvistä poikasista, vaan se huomasia puhdistaa ne sikiökalvoista.

Nyt siis vain odotellaan ja odotellaan. Onneksi äitiliini voi olosuhteisiin nähden hyvin, tukiruokinta piristää sitä aina selkeästi. :)

Tässä vielä kuva missä Viiville tarjoillaan viherpellettivelliä (käytössä Oxbown kasvatusruoka Performance).

23.3. 2015 Aamulla oli lunta maassa, vaikka ne aiemmin jo sulivat lähes kokonaan. Iltaan mennessä lumi tosin jo suli pois. Viivin poikaset eivät ole vieläkään syntyneet, mutta Viivi jaksaa hyvin isosta mahastaan huolimatta. Se ei liiku enää paljoa, mutta hakee innokkaasti persiljaa ja porkkanaa. :) Pelletti ei tee juurikaan kauppaansa.

Tänään marsut saivat Zooplussasta tilatun teltan jaloitteluhäkin alakertaan. Siinä on ihanan pehmeä teddypohja, missä voi lämmitellä varpaitaan tällaisena takatalven koleana päivänä. Zooplussasta tuli myös marsuille pellettiä, salaattipallo ja pajupallo. :)

KORJAAN: ILLALLA KLO 19.00 VIIVIN SYNNYTYS ALKOI! Se synnytti vajaassa puolessa tunnissa viisi somaa, reipasta poikasta. Kaikki meni hyvin ja se myös puhdisti poikaset sitä mukaa kun niitä syntyi (n. 5 minuutin välein. Poikaset olivat pieniä mutta hyvin pontevia ja Viivi alkoi heti imettää niitä. Annoin sen hetken olla rauhassa mökissään lasten kanssa, pari tuntia myöhemmin kävin vaihtamassa kuivat aluset mökkiin likaantuneiden tilalle ja tarkastin poikasten kunnon.

24.3. Aloitin marsuvauvojen tukiruokinnan, koska poikue on noin suuri ja poikaset kovin pienikokoisia. Syötin niitä tänään kolmesti, ensin maito/kauravellillä ja välillä tarjosin porkkanpilttiä, joka ei maistunut kaikille. Illalla otettiin klo 21 aikaan vielä lämmintä velliä ja sitä syötiin innokkaasti. Viiville helpotus kun saa hiukan apua katraan ravitsemiseen. Äityli imettää lapsia yhtenään ja pelkään sen väsähtävän. Tein sillekin viherpellettivellin mutta Viivi ei ollut siitä ainakaan vielä kiinnostunut, vaan otti mieluummin persiljaa ja porkkanaa sekä hiukan kasvatusruokaa pellettinä. :) Heinää se syö tasaiseen tahtiin ja kaikki kasvikset uppoavat C-vitamiinin (välillä kalkin) kera.

Nukuin viime yönä vain lyhyet unet, väsyttää... Varaemon roolikin on aika rankka. :)